Agility rantautui Suomeen vuonna 1986. Agility tarkoittaa esteratakilpailua, johon ohjaajat ja koirat yhdessä harjoittelevat muun muassa koiran esteiden yli hyppäämistä. Nimi tulee alun perin englanninkielisestä sanasta ”agility”, suomeksi tämä tarkoittaa ”ketteryyttä”. Laji sai alkunsa Englannissa vuonna 1977 ja on aikojen saatossa kirinyt maailmanlaajuisesti koiraharrastajien suosioon. Laji vaatii paljon yhteistyötä ohjaajalta ja koiralta.

Suomen ensimmäiset viralliset agilitykilpailut järjestettiin vuonna 1987. Agilityn maailmanmestaruuskisoja järjestetään myös vuosittain. MM-tason kisat on järjestetty Suomessa vuosina 2000 ja 2008 sekä seuraavia toivotaan pidettäväksi vuonna 2019. Agilityrata koostuu yleensä 12–22 esteestä ja näistä vähintään seitsemän on tavallisia hyppyesteitä. Muunlaisia esteitä ovat esimerkiksi kontaktiesteet, pituus, rengas, pöytä, muuri ja tunneliesteet.

Työskentely tiiminä

Agilityssa menestyminen vaatii yhteistyötä koiralta ja ohjaajalta, ja menestyminen lajissa edellyttää koiralta hyvää hallittavuutta. Kilpailuun saavat osallistua 18 kuukauden iän ylittäneet koirat ja niiden tulee olla tunnistusmerkittyjä ja rekisteröityjä. Osallistujilla tulee olla Suomen Agilityliiton kilpailulisenssi sekä tuomarin varmentama agilityn kilpailukirja. Kisaohjeita on olemassa lähes yhtä paljon kuin nettikasino Videoslots pitää sisällään pelejä.

SM- ja MM-kisojen karsinnoilla on omat vaatimuksensa, ja niiden säädökset muuttuvat vuosittain. Lisätietoa näistä vaatimuksista löytyy Suomen Agilityliiton nettisivuilta, jotka pidetään aina päivitettyinä. Sekarotuiset koirat eivät saa osallistua arvokisoihin, mutta MM-kilpailutasolla järjestetään kaikille roduille avoin kilpailu. Koirat jaetaan kolmeen eri luokkaan säkäkorkeuden mukaan. Eri luokkia kutsutaan miniksi, mediksi ja maksiksi.

Agility harrastuksena

Koiraa saa aloittaa agilityn harrastamisen, kun se on saavuttanut aikuiskokonsa. Kilpailuun osallistuvan koiran tulee vähintään olla 18 kuukautta vanha, perusterve, tunnistusmerkitty ja rokotettu noudattaen Suomen määräyksiä, sekä sen tulee olla perustottelevainen. Agilityseurat järjestävät erilaisia alkeiskursseja. Kursseja järjestetään lähes joka paikkakunnalla. Suosituimpia rotuja agilityssa ovat muun muassa bordercolliet, villakoirat, borderterrierit ja cockerspanielit.

Kurssin alussa koiralle opetetaan erillisesti eri estetyypit ja pikkuhiljaa voidaan alkaa harjoitella ratoja ja erilaisia haasteellisempia ohjauskuvioita. Koiraa tulee motivoida harjoittelussa juuri sille sopivin keinoin. Motivaattoreina voivat toimia esimerkiksi erilaiset makupalat, koiran lempilelu tai jokin koiralle mieluisa leikki. Agilityja järjestetään myös muille eläimille, kuten laamoille, kissoille, rotille, hamstereille ja poneille.