katt med olika färger på ögonen

Har du bestämt dig för att skaffa katt som kompis till din hund? Grattis, det är ett beslut som du säkert inte kommer att ångra. En katt är ett självständigt djur som inte kräver särskilt mycket underhåll, och som kan bli en kär vän under många år framöver. Men för att din katt ska trivas hos dig behöver den få några grundläggande behov tillfredsställda. Givetvis behöver du ge din katt näringsrik mat och vatten, en sovplats på en lugn plats och tillgång till en låda med kattsand som du ser till att hålla efter – katter uppskattar renlighet lika mycket som du.

Framförallt unga katter behöver leksaker som håller dem stimulerade och ger dem träning. Skaffar du en innekatt är det absolut nödvändigt att ha ett klösträd – avsaknad av ett sådant kommer förr eller senare locka katten till att sätta klorna i soffan eller andra klösvänliga möbler i hemmet. Även utekatter gillar ibland att klösa inomhus och ett klösträd kan på så vis skona dina möbler och tapeter. På bland annat Supercat hittar du därför klösträd i olika storlekar som skyddar ditt hem från kattklor. Det gäller att man skaffar sig de aktivitetsmöjligheter som en katt kan kräva. Träden är mycket bra för din katt. Även om de kanske inte alltid till en början verkar intresserad så är katter allt för nyfikna för att inte undersöka ett klösträd.

Klösandet fyller flera viktiga behov hos katten. Det håller klorna i form genom att avlägsna det yttersta slitna höljet som omger klorna. Klösandet är samtidigt ett sätt för katten att markera sitt revir. På tassarna sitter nämligen doftkörtlar som utsöndrar hormoner. Dessa signaler uppfattas av andra katter, men är alltför subtila för att det mänskliga doftsinnet ska reagera. Ställ klösträdet på en plats som katten gillar för att säkerställa att katten kommer att vilja använda det. I närheten av ett fönster är en bra placering, eftersom de flesta katter gillar att spana genom fönster. Se till att klösträdet är på plats redan när katten flyttar in, så att den från början vänjer sig vid att klösa just där. Har du flera katter är det bra att ha flera klösträd.

Fler goda råd om hur du tar hand om din katt hittar du hos Jordbruksverket.