Kuninkuusraveilla on jo takanaan pitkä historia Suomen ravimaailmassa. Ensimmäiset ravit saivat päivän valonsa jo vuonna 1924 eikä välissä ole montaakaan vuotta, ettei tätä suomenhevosten omaa ravikisaa ole järjestetty. Sota-aika nyt muutenkin oli poikkeus, sillä monet suomenhevoset palvelivat rintamalla miesten kanssa, eikä niillä ollut aikaa ravailla huvin vuoksi. Kisat ovat aina olleet kaksi päiväiset, ja ohjelmassa on kolme matkaa, 2100m, 1609m sekä 3100m. Voittaakseen kallisarvoisen kuninkuusloimen ei toki tarvitse ravata kaikkien kolmen kisan voittoon, riittää että juoksee vain mahdollisimman nopeasti jokaisessa, sillä kolmen lähdön yhteistulot ratkaisee voittajan. Kuten kävi viime vuonnakin Kuopiossa, voittajaori Erikasson ei voittanut lähdön lähtöä ja tammojen voittaja Mariminkin voitti lähdöistään vain yhden. Erikasson kruunattiin myös sitä edellisen kisan voittajaksi, jolta voi odottaa näyttöä myös tulevassakin kisassa. Tosin, viime vuonna sekä Virijori että Camri jäivät voittajalle vain 0,5 sadasosaa, joten näiltäkin oreilta voidaan elokuussa odottaa Porissa vaikka ja mitä jos vain mukaan tulevat.

Kuningarlähdössä myös Marimilla oli haastaja. Toiseksi tullut Teemu Okkolin oma valmennettava Yllin Kyllin hävisi sekin voittajalle vain 0,7 sadasosaa, voittamatta yhtään lähtöä mutta ravaten varmasti toiseksi tai viidenneksi kaikissa kolmessa lähdössä. Mutta Yllin Kyllin tammalla ei tänä vuonna ole vielä lähdön lähtöä takanaan, liekö ikä alkaa painamaan tätä 12 vuotiasta tammaa, vaiko missä syy puuttuminen tämän vuoden kisoista. Marimillakaan ei ole toistaiseksi kuin yksi lähtö tältä vuodelta, jossa se ei sijoitusta kolmen sakkiin tullut.

Jännityksellä siis odotan millaisia kertoimia Betsafe antaa näille hevosille, jos heitä mukana kisassa nähdään. Aivan vielä ei siis elokuisen kisan kertoimet sivulla näy, joten kannattaa käydä kurkkaamassa hieman lähempänä ajankohtaa. Vai pitäisikö pelata niin kuin aina ennenkin hevosten kanssa, eli kertoimesta viis, sen mukaan mennään mikä hevosen nimi kuulostaa hauskemmalta. Välillä sekin taktiikka jo toimii ja tuleekin yllätysvoitto.

Viime vuosina ei muuten enää ole kisoissa nähty samanlaisia menestyshevosia kuin oli ennen tai sitten se johtuu vain siitä, että hevoset ovat tasaväkisempiä kuin ennen. Kuninkuusravien historiaan mahtuu nimittäin useampikin hevonen, jotka on kruunattu useana vuonna kuten oriista Viesker, Vekseli sekä Vieteri ja tammoissa Tomu ja Suhina. Viesker näistä taitaa olla viimeisin ns. suurvoittaja ja tämä tapahtui 1996-2000 välisenä aikana.