Koiran kanssa pyöräily on mukava yhteinen harrastus sinulle ja lemmikillesi, ja koiran kanssa voi pyöräillä koiran koosta riippumatta. Oikein toteutettuna se on turvallista ja hyvää liikuntaa teille molemmille. On olemassa muutamia asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen pyörälenkille lähtemistä, jotta kokemus olisi mukava ja stressitön sekä koiralle että pyöräilijälle.

Pyöräilijän turvallisuudesta tulee huolehtia käyttämällä aina pyöräilykypärää. Muun liikenteen huomioiminen on koiran kanssa pyöräillessä hyvin tärkeää, joten pyörän sarvikkoon asennettava taustapeili on hyvä varuste, jonka avulla saat helpommin havaittua takaa lähestyvät muut tielläliikkujat. Omat pyöräilytaidot kannattaa myös tarkistaa ennen koiran kanssa pyöräilemään lähtemistä. Hyvä tasapaino ja useamman asian yhtäaikainen huomiointi ovat päätekijät turvallisuudessa.

Pienet koirat

Pientenkin koirien kanssa voi pyöräillä, mutta matkat eivät voi olla pitkiä ja vauhti tulee pitää erittäin hiljaisena, joten kaikkein pienimpien rotujen, kuten toyterrierit ja chihuahuat, kanssa ei ehkä ole kannattavaa lähteä pyöräilemään niin, että koira juoksee pyörän vierellä. Pyöräilyä ei kuitenkaan tarvitse unohtaa, ja koirankin voi ottaa mukaan, mikäli hankkii perässä vedettävän kärryn.

Pyörän etukoriin koiraa ei tule missään nimessä laittaa, sillä onnettomuuden sattuessa pieni koira etukorissa on suuressa vaarassa. Sen sijaan markkinoilla on olemassa polkupyörän peräkärryjä koirille, joissa pientä tai keskikokoista koiraa voi kuljettaa mukana pyöräillessä turvallisesti. Polkupyörän peräkärryjä saa hankittua netistä tilaamalla useista verkkokaupoista. Kärry on etenkin kaupungissa liikkumiseen sopiva kulkuväline.

Isot koirat

Isojen koirien kohdalla pyörän vierellä juokseminen ei yleensä ole jaksamisen puolesta ongelma, ja monet koirat nauttivatkin tästä kovasti. Suuremmilla koirilla huomiota kannattaa kiinnittää hihnakäyttäytymiseen ennen pyöräilemään lähtemistä, sillä pyöräilijä voi joutua vaaraan, mikäli koira ei osaa juosta pyörän vierellä. Tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin, ja harrastus kannattaa aloittaa vähitellen, jotta koira sekä omistaja tottuvat pyöräilyyn.

Suurilla koirilla on erityisvaatimuksia etenkin kasvuaikana, jolloin niitä ei saa rasittaa liikaa, että niiden jalat eivät alkaisi kääntyä virheasentoon. Parasta onkin pyöräillä vasta koiran kasvettua täysikokoiseksi. Tällöinkin lenkit kannattaa aloittaa pikkuhiljaa, ettei kerralla tule liian suurta rasitusta. Koiran juoksuttamiseen pyörän vierellä on myytävänä erityisiä pyöräilytaluttimia, jotka lisäävät harrastuksen helppoutta ja turvallisuutta.