Det finns mycket att ha i åtanke när man ska iväg på en agilitytävling. Det är bra att vara organiserad och verkligen se till att alla anmälningar är rätt utförda och packningen packad, innan du och din hund väl ger er av för att ha superkul tillsammans.

AgilityAtt fara iväg på en agilitytävling är så mycket mer än bara själva tävlingsmomentet och resultatet för detta. Visst, det är alltid roligt när det går bra för hunden och en själv, men i slutändan är det gemenskapen med de andra delaktiga, både hundar, ägare, domare och funktionärer, som är det viktiga. Det är härligt att träffa fler likasinnade och utbyta erfarenheter och tips, eller att bara ha det allmänt gött tillsammans.

Det finns mycket praktiskt som måste tas itu med innan man kan fara iväg med en eller flera hundar på en tävling. Anmälning till rätt sorts öppningsklass ska göras (är det första gången du tävlar med din hund gäller klass 1) och du måste även bestämma dig för om du ska ställa upp i båda tävlingsklasserna (agility och hoppklass) eller bara en utav dessa. I hoppklassen utsätts din hund enbart för hopphinder och anses vara den lättare av de två, med andra ord perfekt för lite mera oerfarna hundar. Utöver det behöver du dessutom ta reda på vilken storhetsklass din hund tillhör, eftersom hundarna även delas upp på detta vis.

Det finns även andra saker som kan vara roliga att veta. Några av dessa hittar du här.

Du måste ordna med all packning till dig själv, men även till hunden så som mat, godis och andra artiklar. Något som är perfekt för både tävlingar och utställningar är en hundvagn, där du både kan transportera din hund, låta den dra sig tillbaka och vila, samt samla allt som du annars hade fått bära i till exempel en ryggsäck.